Nijmeegs Ontwerp Platform

#1 ZINEMAKERS

02-12-2013
De ontwerper als redacteur, curator, uitgever en producent, ...
Binnen het thema ‘Verandering’ hebben we de nieuwe rollen van de ontwerper bekeken. Die worden namelijk steeds breder en diverser. We hebben een drietal sprekers uitgenodigd die hun eigen rol in het vakgebied hebben uitgebreid. Ze werken niet alleen als ontwerper, maar zijn tevens redacteur, curator, uitgever en producent geworden. Door het maken van eigen uitgaven: #1 ZINEMAKERS.

SetWidth1200-GettyImages-80896161.jpg

De sprekers waren:
– 
Extrapool met gast Jeroen de Leijer: van stencilwerkplaats naar uitgevers van Katzwijmkaternzine en naar een kennisplatform voor de stenciltechniek. Jeroen laat zien hoe hij Knust, de stencilwerkplaats van Extrapool, o.a. heeft ingezet bij zijn stripzine ‘De Bedenkelijk Kijkende Grondeekhoorn’.
– 
Peter Bilak: van graphic en typedesigner naar oprichter (Typotheque type Foundry), schrijver, bedenker van dansvoorstellingen  en uitgever van Works That Work, ‘a magazine of unexpected creativity’
– 
Cobbenhagen Hendriksen: van graphic design studio naar curators en uitgevers van  het art magazine ‘You Are Cordially Invited’

---Een mooi verslag van onze laatste NOP-avond staat bij Nijmegen Cultuurstad
(met toestemming mochten we dit plaatsen op onze site).
Maandag 2 december vond er een NOPavond (georganiseerd door het Nijmeegs Ontwerp Platform) in LUX plaats. Het thema van deze avond was Verandering. Aan bod kwamen ontwerpers die daarnaast ook werken als redacteur, curator, uitgever en/of producent. Miranda Thoonen, behalve redacteur van Nijmegen Cultuurstad zelf ook grafisch ontwerper, werd er helemaal enthousiast van.
Extrapool De eerste sprekers kwamen van Extrapool en werkplaats Knust. Astrid Florentines gaf een uitleg over ‘risografie’, een hedendaagse manier van stencillen met als resultaat drukwerk dat door de bijzondere, heldere kleuren, de uitstraling heeft van zeefdruk. Jeroen de Leijer (u weet wel, die van Eefje Wentelteefje en nog veel meer bizarre, creatieve acties) heeft prachtige voorbeelden getoond van onder andere zijn stripzine De Bedenkelijk Kijkende Grondeekhoorn en de Ken jezelf kit. Toevallig was ik zelf twee weken geleden bij Extrapool om de mogelijkheden van deze druktechniek te bekijken. Na deze presentatie staat het eerste goede voornemen, of moet ik zeggen wens, voor 2014 op mijn lijstje: zo'n prachtig drukwerk maken bij Extrapool!
Works That Work, Peter Bilak, grafisch ontwerper en typograaf gaf een uitgebreide presentatie over zijn zelfontwikkelde tijdschrift Works That Work, ‘a magazine of unexpected creativity’. Een magazine met artikelen uit de hele wereld en een goedkoop wereldwijd distributiesysteem. Particuliere reizigers nemen een pakketje lichtgewicht magazines mee naar de plaats van bestemming en verspreiden het daar via vrienden of de plaatselijke boekhandel. Dat was iets waar de volgende sprekers, Cobbenhagen Hendriksen, wel jaloers op waren.
You Are Cordially Invited, Cobbenhagen Hendriksen is een ontwerpersduo. Twee meiden met de energie van twee jonge honden en een aanstekelijke creativiteit die geen grenzen kent. ‘We kiezen niet de bekende, gebaande weg, maar altijd de omweg waardoor we veel nieuwe dingen ontdekken’. Niets is ze te gek. Willen ze een kunstmagazine zo glossy en hedendaags als de top modemagazines, dan maken ze een kunstmagazine zo glossy en hedendaags als de top modemagazines: You Are Cordially Invited. Zelfs de sponsoren hebben zich laten verleiden tot een glossy advertentie. En hoe krijg je de magazines zonder invoerkosten op de Art Book Fair in Basel? Gewoon achter in de auto onder de slaapzakken, luchtbedden en tent.

Poster Remix Wedstrijd Doornroosje Tussen deze inspirerende verhalen door, was er ook tijd voor de uitslag van de Poster Remix Wedstrijd Doornroosje. Vijfhonderd posters van dit poppodium staan online en mochten digitaal geknipt, gescheurd en geplakt worden. Mikel Janssen ontwikkelde de Doornroosje Mosaic Generator, waarmee online de honderden posters geremixt kunnen worden en werd tot winnaar verkozen.