Nijmeegs Ontwerp Platform

#2 Tools That Shape Design

22-04-2014
Over de rol die technologische innovatie speelt in het werk van de ontwerper.
Dit was een tweede avond in de reeks over de veranderende rol van de ontwerper. Deze avond ging over de rol die technologische innovatie speelt in het werk van de ontwerper. Het ontwerpproces vindt daardoor steeds meer plaats tussen de verschillende disciplines, waardoor deze grenzen vervagen. Zo werken modeontwerpers tegenwoordig met 3d printers en ‘wearable technology’, ontwikkelen interactie ontwerpers producten, schrijven typografen code, gebruiken productontwerpers data en maken grafisch ontwerpers games. We hoorden en zagen hoe hedendaagse technologische gereedschappen nieuwe perspectieven mogelijk maken en zo de rol van de ontwerper veranderen.

elasticfront_detail_wp.jpg

De sprekers waren:


Marina Toeters

Marina werkt voor de mode industrie en voor technologische bedrijven. Ze probeert deze beide branches samen te brengen in vernieuwende innovatieve textielproducten.

Daniel Maarleveld

Daniel zoekt als grafisch vormgever naar ongekende mogelijkheden in nieuwe en bestaande technieken die zijn gebaseerd op mathematische, natuurlijke en mechanische principes.

Jasper van Loenen

Jasper is zelfstandig interaction en information designer. Hij heeft een passie voor programmeren, scripting en electronica.

Erlenmeyer
Erlenmeyer ziet in ‘het nieuwe maken’ een belangrijke ontwikkeling die nieuwe producten en alternatieve economische modellen mogelijk maakt.

Mode ontwerper Marina Toeters is opgeleid als grafisch ontwerper en mode ontwerper, en studeerde cum laude af aan de Master Art & Design aan de MaHKU in Utrecht. In haar ontwerpen maakt ze gebruik van innovatieve nieuwe productietechnieken voor textiel en kleding, zoals 'smart textiles' en 'wearable electronics'. Ze werkt samen met onder andere Philips Research en de European Space Agency (ESA) en is oprichter van  by-wire.net, een platform voor design & research in fashion technology.

Grafisch ontwerper en typograaf Daniël Maarleveld ontwerpt lettertypes, boeken en websites en werkt daarbij veel samen met andere ontwerpers, programmeurs en kunstenaars. In zijn werk onderzoekt hij de mogelijkheden van nieuwe en bestaande technieken gebaseerd op mathematische, natuurlijke of mechanische principes. Dit resulteert in werk dat zich begeeft op het grensvlak van het handgemaakte en het machinale, waarvan zijn omslag voor de MoMA catalogus 'Design and the Elastic Mind' een goed voorbeeld is. Daarnaast is hij als docent verbonden aan de Rietveld Academie in Amsterdam en ArtEZ in Arnhem.

Ontwerper Jasper van Loenen behaalde, na zijn opleiding Interaction Design aan ArtEZ in Arnhem, zijn Master Networked Media aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. In zijn werk richt hij zich op het maken van een fysieke vertaling van dingen die zich gewoonlijk uitsluitend op het computerscherm bevinden. Hij werkt met programmeertalen, maar ook met elektronica en 3D printers. Zijn projecten 'Poking Machine' en 'DIY (Drone It Yourself)' – een toolkit om van ieder object een drone te maken – kregen veel aandacht van de internationale pers, waaronder het tijdschrift WIRED.

Digitaal fabricage atelier Erlenmeyer is opgericht door grafisch ontwerper Daan van Dijk, interaction designer Richard Vijgen en product ontwerpers Frank Kolkman en Luc Brinkman. Met hun in Arnhem gevestigde fab-lab (en vanuit hun achtergrond als zowel maker als docent) bieden ze ontwerpers, kunstenaars en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om digitale productiemiddelen, zoals laser snijders, 3D printers en open source software, in te zetten voor eigen artistiek onderzoek. Bovendien ontwikkelt Erlenmeyer kits en workshops om zelf mee aan de slag te gaan.

De avond was samengesteld door gastcurator Marijke Goeting. Na haar opleiding grafisch ontwerpen aan ArtEZ in Arnhem studeerde ze kunstgeschiedenis en behaalde cum laude haar Research Master Art and Visual Culture aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is als theoriedocent verbonden aan de opleidingen Graphic Design en Interaction Design aan ArtEZ in Arnhem. Tijdens de avond introduceerde ze de sprekers en ging kort met hen in discussie over de invloed van nieuwe technologieën op de ontwerppraktijk en de grensoverschrijdingen tussen disciplines die hiervan het gevolg zijn.

Lees ook het enthousiaste verslag van Ugenda van onze avond.