Nijmeegs Ontwerp Platform

Designers on Food

23-10-2013
Eten in de spotlights.
Een mooi opgemaakt bord eten tijdens een diner, een pak gezonde crackers, de aankleding van een hip restaurant, de ingrediënten van ons voedsel, de geur van een bakkerij, de herkomst van ons eten, de vorm van een visstick, de presentatie in het winkelschap. Niets is toeval. Over al deze zaken is nagedacht. We hebben het over Food design.

Food design is hot en niet meer weg te denken. Het bedrijfsleven en restaurants worden zich steeds bewuster van het belang er van en schakelen vaker food designers in om originele concepten te ontwikkelen en uit te werken. Food design maakt dat we genieten van eten. Daarnaast staat ons eten in bredere zin meer in de belangstelling van ontwerpers.
Bij de BNO staat het onderwerp regelmatig op de agenda. En Dutch Design Week besteedt er dit jaar veel aandacht aan. 

Het was de hoogste tijd voor NOP om ons eten dus in de spotlight te zetten. Het werd een heerlijke avond voor alle zintuigen. Ruim honderd belangstellenden kwamen naar Lux om de volgende sprekers te zien:

Food designer Mariëlle Bordewijk, voormalig eigenaresse van het gerenommeerde ontwerpbureau FooDoo Design, deelde haar visie op het vak en vertelde over trends en over haar werkwijze bij het ontwikkelen van prachtige concepten voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van verpakking tot smaak. Voor inspiratie reist ze de hele wereld over. 
Ontwerpersduo Marjolein Wintjes en Eric Meursing van De Culinaire Werkplaats Amsterdam, liet ons meekijken in de verrassende keuken van dit eigenzinnige eet-initiatief. Ze bedenken en maken 'eet-inspiraties' aan de hand van uiteenlopende inspiratiebronnen. De Culinaire werkplaats heeft inmiddels een aantal prijzen in de wacht gesleept. 

Annita van Betuw studeert aan ArtEZ en gaf ons een passende inleidende mindopener. 
Als vierde spreker presenteerde 
Meta Menkveld haar eindexamenproject van KABK in Den Haag over ‘Alles is maïs’.

In de pauze werden filmpjes vertoond van het Food Film Festival in Amsterdam gemaakt door 
Renske Mijnheer van Sir Moving Images.

Kortom, het was een avond om je vingers bij af te likken. Onder sprekers (en hierboven) kun je doorklikken naar de websites van de deelnemers. Voor een verslag van deze avond, lees de recensie van 
Ugenda voor een impressie, en kijk op onze Facebook pagina.