Nijmeegs Ontwerp Platform

Infographics en datavisualisatie

16-06-2014
Visuals  helpen ons om grote hoeveelheden informatie  snel te begrijpen.
Visuals  helpen ons om grote hoeveelheden informatie  snel te begrijpen. Het is  dan ook niet verwonderlijk dat infographics  en andere datavisualisaties  zo populair zijn. Via kranten, web,  televisie en social media krijgen  we elke dag meer informatie te  verwerken. Als ontwerper van  visualisaties heb je verschillende rollen.  Je moet de data begrijpen,  een doel voor ogen hebben en je doelgroepen  een functioneel verhaal  vertellen. Je bent dus niet alleen ontwerper,  maar ook analist,  journalist, statisticus en onderzoeker.

2014_10_09_Presentatie_GLU.jpg

De sprekers op deze avond waren:

Edenspiekermann, Edo van Dijk
Edo  vertelde over een
verrassend en innovatief informatiesysteem voor de Nederlandse  Spoorwegen dat het transferproces van de  passagiers verbetert. Dit  internationaal bekende bureau won hiervoor de Rotterdam Designprijs 2013.

Schwandt Infographics, Karin Schwandt
Karin vertelde over haar werk voor diverse opdrachtgevers, waarbij complexe informatie inzichtelijk wordt gemaakt.
Het  bureau is  toonaangevend op het gebied van infographics en  visualisaties die een  steeds belangrijker deel uitmaken van  communicatie-uitingen

WOUW!, Wouter Kroese
Dit  bureau ontwierp animaties voor  o.a. het TV programma 'Altijd Wat'  waarmee het een European Design  Award won. Wouter vertelde hoe hun  informatieve  animaties, die meestal opgebouwd zijn uit infographics en  gebaseerd op data, tot stand komen. En natuurlijk liet hij inspirerende voorbeelden zien.

Frédérik Ruys 
Hij  is information designer en helpt media, het bedrijfsleven en de  overheid complexe informatie te verhelderen. Als data-journalist was hij  verantwoordelijk voor de animaties in de VPRO-serie 'Nederland van  Boven’. Ook is hij met de BNO mede-organisator van het Infographics  Congres in Zeist. Hij gaf een kijkje in het proces van data-analyse  naar visual storytelling.