Nijmeegs Ontwerp Platform

Over Morgen

03-06-2013
De veranderende rol van de ontwerper.
De wereld verandert voortdurend en de ontwerppraktijk verandert mee. Is het morgen een nieuwe dag of weer een dag als alle andere? Bestaat copyright dan nog wel? Moet deze veranderende wereld vertaald worden naar dynamische huisstijlen? Zal 3D-printen zorgen voor het einde van de massaproductie? En gaan ontwerpers zich veel actiever mengen in het maatschappelijke veld? Het was een diverse avond over actuele ontwikkelingen in de beroepspraktijk.

625x465_3523469_12799750_1449549267.jpg

Met de volgende sprekers:

Bart Veldhuizen van 
Shapeways over 3D-printen
Shapeway's missie is om 3D-printen voor iedereen toegankelijk te maken. Via hun site koppelen zij mensen die iets willen printen aan eigenaars van printers die anders toch maar stil staan. Daarnaast heeft Shapeways zelf ook printers en zijn ze inmiddels wereldleider op dit gebied, met naast Eindhoven vestigingen in Seattle en New York, waar ze momenteel de grootste printfaciliteit ter wereld bouwen. De gevolgen van de snelle ontwikkeling van het 3D printen is ons gepresenteerd, indrukwekkend! 

Peter Gorgels van het 
Rijksmuseum over o.a. de nieuwe website en Rijkstudio
De gehele collectie van het Rijksmuseum is nu via de website in hoge resolutie beschikbaar. Ook is de content in api-vorm beschikbaar om er apps mee te kunnen ontwikkelen. Het Rijksmuseum won er samen met Fabrique, de ontwerpers van de site en technisch partner Q42, onlangs een Gouden SpinAward mee. De site bevat het onderdeel 'Rijksstudio' waarin het mogelijk is om alle kunstwerken tot in detail te bekijken, te bewerken en er eigen ‘dingen‘ mee te maken. Dit is dus de nieuwe manier om met een collectie  om te gaan.

Irene van Nes over 
Dynamic Identities
Irene heeft, op eigen initiatief en in samenwerking met BIS Publishers, een boek gemaakt over 'levende' merken en huisstijlen: visuele identiteiten die kunnen veranderen en gebaseerd op variabele input nieuwe versies kunnen genereren. In het boek wordt het proces van het creëren van een dynamische identiteit beschreven met veel voorbeelden. Een trend en de toekomst van identiteiten, heeft Irene ons uitgelegd.

Pink Pony Express over o.a. Social Design
Dit vierpersoons ontwerperscollectief houdt zich bezig met vastgelopen situaties tussen overheid en bewoners, vaak het resultaat van economische of politieke omstandigheden. Door middel van visuele journalistiek proberen zij deze situaties nieuw leven in te blazen en realiseren ter plekke installaties en designs. Op uitnodiging van NOP verbleven zij van 28 mei tot 9 juli als Artists-in-Residence in het Besiendershuis. Op deze avond hebben zij zich geïntroduceerd en verteld wie ze zijn.